O SERVISERJU

 

 

Serviser Dejan Kovač se s popravili ukvarja že 19 let. V tem času si je nabiral izkušnje, ki so pri tem delu najpomembnejše, pri raznih mojstrih širom po svetu in pa seveda ob delu v svojem atelijeju v Domžalah.

Osnove popravil je Dejan, ki je klarinetist, spoznaval že v času, ko se je učil klarineta, kajti vsa manjša popravila na svojem klarinetu je opravil sam. Kasneje, l. 2002, so mu globlje skrivnosti klarineta dali v tovarni klarinetov
Leblanc v Franciji,ki pa jo žal ni več.V Leblancu mu je največ časa namenil in dal tudi največ koristnih nasvetov glavni serviser,preizkuševalec in jazz glasbenik Michel  Pellegrino.Z njim ostaja v kontaktu še dandanes.

Obiskal je tudi tovarno Buffet Crampon prav tako v okolici Pariza. Osnovne skrivnosti oboe pa je spoznaval v Loree Paris,kjer je preživel teden dni.

Ogromno uporabnih nasvetov o oboi mu je dal in mu jih še daje prijatelj oboist simfoničnega orkestra RTV - Bolha Miran s katerim redno sodeluje.

 

Kasneje so na vrsto prišle učne ure popravil saksofonov in sicer pri enem najbolj priljubljenih serviserjev za saksofone v Parizu g. Herve Martinu-RV. Njega je obiskal v l. 2003 na prvem izobraževanju, kasneje, l.2004, l.2007 in l.2009 pa še na izpopolnjevanju.
«RV me je naučil ogromno. Odprl mi je knjigo svojega znanja, ki jo piše že več kot  35 let in jaz sem prebiral to znanje«, figurativno večkrat pove Dejan. Z RV -jem sta v stalnih kontaktih in dobra prijatelja in vedno mu je na voljo z svojimi koristnimi nasveti.  "Najpomembnejše je, če ti znanje daje prijatelj."

 

Redno se izpopolnjuje na različnih področjih.V letu 2012 je tako obiskal tovarno Selmer v Parizu in tam opravil izpopolnjevanje,predvsem v zvezi z ravnanjem udrtin na saxofonu,ki so posledice udarcev ali ostalih nazgod.

Osnove popravil flavt je dobil od g.
Kaoru Noda, ki je serviser pri Muramatsu, ko je služboval še v Freiburgu. Kot sam pravi pa so ga odlično izpilili v Sankyo v Sayami na Japonskem, kjer je spoznal celotno proizvodnjo in nastanek flavte po vseh fazah. Največ pa se je zadržal pri mojstru Thoru Ihara, ki mu je razkril vse skrivnosti flavte.

 

 

Kot pooblaščeni serviser instrumentov Yamaha  se redno udeležuje izpopolnjevalnih seminarjev,leta 2018 je bilo to na Dunaju.

 

V novembru 2020 si je ustvaril prijeten atelije v Domžalah, kjer vam bo, če se oglasite, z veseljem pomagal pri vseh težavah in težavicah, ki se pojavijo na vašem instrumentu. Svetuje vam tudi pri nakupu, tako starega kot tudi novega instrumenta. Poleg servisiranja pa zelo rad tudi zaigra na klarinet in bariton saxofon  v sloviti Mengeški godbi, katere član je  že od l. 1991. Od leta 2009-2014 je bil tudi predsednik Mengeške godbe!   


                 

 

 

 

                         »Glasba je bila in bo sopotnica mojega življenja tako in drugače.«